VÍDEOS..., MÚSICA..., RELATS PERSONALS..., I PRINCIPALMENT... LLIBRES

dilluns, 13 de febrer del 2012

(349) PEGUERA, L'ÀNIMA D'UN POBLE de RAMON SOLER. Pagès Editors. 722 pàgines

Com diu l'autor, "avui Peguera dorm a l'oblit, però no fa massa anys que era un nucli ple de vida i de treball".

Peguera, l'ànima d'un poble és una novel.la basada en fets reals, ubicats entre els anys 1914 i 1929, que van succeir al desaparegut poble de Peguera, a la comarca del Berguedà i protagonitzada per personatges ficticis. El llibre ens tranporta al món d'aquesta colònia industrial fa gairabé un segle i ens explica el dia a dia d'una colla de personatges: amos i treballadors, pagesos i minaires i, fins i tot, contradandistes. Ens fa viure en primera persona l'ambient rural i de muntanya d'aquest poblet envoltat de natura i silenci.

També és una novel.la plena d'amors i desamors, en una època en que el poble no es podia barrejar amb la classe alta.

Es tracta d'una obra amena que ens enganxa des del començament i ens fa mantenir l'interés fins el final. Tant els personatges com els diferents paisatges que apareixen estan molt ben dibuixats. L'autor fa servir una gran quantitat de paraules, expresions i dites pròpies d'aquelles contrades, però lluny de dificultar la comprensió, enriqueix la narració. Només un retret: el final decep una mica perquè es bastant previsible.

Es tracta de la segona novel.la de Ramón Soler i Riba, nascut al Berguedà i per tant coneixedor del lloc on es desenvolupa l'acción. La primera obra va ser Fil i carbó, publicada al 2003.